Saturday, February 11, 2017

Στα πέρατα της Ανατολίας, Σανλιουρφά.


Στην καρδιά του Κουρδιστάν, στις παρυφές της μεγάλης Συριακής Ερήμου,  η Σανλιουρφά δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός, όμως είναι μια πόλη συναρπαστική, αν είσαι λάτρης της Ιστορίας. Εδώ είναι το λίκνο. Η εγγύς Ανατολή.

Οι  Ακκάδιοι,  οι Σουμέριοι, οι Χετταίοι, όλοι έζησαν εδώ, στην αρχαιότερη πόλη του κόσμου. Η Βίβλος λέει ότι εδώ γεννήθηκε ο Ιώβ, όπως και ο Αβραάμ. Ορισμένοι Ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η Ουρ, η πρώτη πόλη που αναφέρεται στη Γένεση.


Η Σανλιουρφά χωρίζεται στην παλιά πόλη και στις συνοικίες της νέας πόλης που εκτείνονται άναρχα μέχρι τις παρυφές της ερήμου. Στην καρδιά της παλιάς πόλης, σε ένα μεγάλο πάρκο, με λαμπερές λίμνες, κανάλια και κουκλίστικα τεϊοποτεία, απλώνονται οι κήποι Γκιούλμπασι.

Εδώ Βρίσκεται και η σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Αβραάμ, δίπλα ένα τεράστιο καινούργιο περίβλεπτο τζαμί, γύρω η ιερή λίμνη Halil Ul Rahman, (όπου σύμφωνα με το μύθο έριξαν τον προφήτη Αβραάμ στη φωτιά, αλλά χάρη σε ένα θαύμα, η φωτιά μετατράπηκε σε λίμνη και τα ξύλα της πυράς σε ψάρια) και πέρα ο απόκρημνος λόφος στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το ερειπωμένο κάστρο.

Στη μέση όλων αυτών το Souk, η κλασσική, σκεπαστή, αραβική αγορά, το είδος που εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς από τη Μέση Ανατολή, γεμάτο σκοτεινά περάσματα και μικρομάγαζα που κατά ομάδες πουλούν  παπούτσια, ταφτάδες, μπακίρια, μπαχάρια, μανάβικα, βρώμικους σιδεράδες, εμπόρους χαλιών που καλούν τους πελάτες, και εισόδους σε μικροσκοπικά τζαμιά.

Και παραδίπλα  ένα αυθεντικό, παλιομοδίτικο καραβάν-σαράι: μια δροσερή ευρύχωρη αυλή με τραπεζάκια καφενείου και όμορφες πέτρινες καμάρες.

Ένα μέρος για ψώνια και κουτσομπολιό, ένα μέρος όπου έμποροι παζάρευαν την τιμή του μεταξιού και πατεράδες προξένευαν τους γιούς τους, εδώ και χίλια ίσως χρόνια.

Η Sunliurfa κατέχει εξέχουσα θέση αφού βρίσκεται ανάμεσα σε δέκα κέντρα τα οποία θεωρούνται ιερά από τρεις θρησκείες. Τα κέντρα αυτά είναι: Mecca, Medina, Jerusalem, Vatican, Antakya, Ephesus, Iznik, Istanbul, Demre, Kapadokya, Tarsu.

Η σπηλιά του Αβραάμ.


Η σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Αβραάμ. είναι σήμερα τόπος λατρείας για τους μουσουλμάνους και όχι μόνο, καθώς ο Αβραάμ χαίρει καθολικής αποδοχής από τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες.