Sunday, February 12, 2017

Θιβέτ: η ιερή λίμνη Yamdrok


Το Θιβέτ διαθέτει σπάνιο φυσικό και ορυκτό πλούτο ωστόσο, με δεδομένες τις σημερινές παγκόσμιες συνθήκες, όσον αφορά τι ορίζεται ως μελλοντικά «πολύτιμο», ενδέχεται στο μέλλον να αποδειχθεί ότι ο πολυτιμότερος θησαυρός του είναι ο υδάτινος πλούτος του. Άλλωστε από την αρχαιότητα η χώρα είναι γνωστή ως το «κάστρο των νερών της  Ασίας», εφόσον από εδώ  πηγάζουν δέκα μεγάλοι ποταμοί. Εκτιμάται ότι στην περιοχή αυτή περικλείεται το 30% των υδάτινων πόρων της Κίνας.


Η Yamdrok Yumtso είναι μία από τέσσερις ιερές λίμνες του Θιβέτ. Περιβάλλεται από χιονισμένες βουνοκορφές και τροφοδοτείται από πολλά μικρά ποτάμια. Έχει μήκος 72 χιλιομέτρων, το βάθοs της είναι άγνωστο και δεν έχει ρεύμα εξόδου στο δυτικό άκρο της. Έχει πολλούς όρμους και κολπίσκους και το χειμώνα είναι παγωμένη. Οι άνθρωποι του Θιβέτ θεωρούν τις λίμνες, όπως και τα βουνά, ιερές. Πιστεύουν ότι είναι τόποι κατοικίας των θεοτήτων που τους προστατεύουν και ότι έχουν ειδικές πνευματικές δυνάμεις.


Όλοι, από τον Δαλάι Λάμα έως τον πιο απλό κάτοικο, κάνουν προσκυνήματα στη λίμνη αυτή. Αποτελεί κομμάτι της πνευματικής ζωής του Θιβέτ και είναι πολύτιμη σαν φυλαχτό. Επίσης λέγεται ότι, αν η λίμνη ξεραθεί τότε το Θιβέτ δεν θα είναι πια κατοικήσιμο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η λίμνη Yamdrok Yumtso είναι η μεταμόρφωση μιας θεάς.


Στα νότια της λίμνης υπάρχει ένα μοναστήρι, το Samding, το οποίο βρίσκεται σε μια χερσόνησο που σχηματίζει η λίμνη. Είναι το μοναδικό μοναστήρι το οποίο διοικείται από γυναικεία μετενσάρκωση. Δεν είναι όμως γυναικείο μοναστήρι. Η γυναίκα ηγούμενος είναι επικεφαλής μιας κοινότητας, που αποτελείται από τριάντα μοναχούς και μοναχές. Σε ένα από τα μικρά νησιά της λίμνης υπάρχει παλιό κάστρο, που ονομάζεται Pede Dzong.